27. veljače 2015.

#3-Savjeti-Kojeg psa izabrati čistokrvnog ili mješanca

Hej,girls,hey!

Sorry što nisam pisala,ali objasnila sam da u korizmi sam se odrekla kompa.
Pa znam da se mnogi prebiru dali će mješanca ili čistokrvnog psa.
Pa evo pomoći!

ČISTOKRVNI PAS

Zašto čistokrvan pas s pedigreeom?

Pročitali ste nekoliko knjiga. Desetke priručnika i web sajtova.
Raspitali se kod prijatelja, lokalnih uzgajivača, dosađivali njihovim vlasnicima u veterinarskoj čekaonici.
Znate točno što želite. 
Skoro ste razbili automobil gledajući ih kako razmetljivo šetaju trotoarom.
Želite baš njega, te boje, tih šara, baš takvih očiju, i, najvažnije, osobnosti skrojene baš za vas. Ne želite iznenađenja.
Mora biti lijep kao slika, ponosan kao grof i zdrav kao dren. 
Želite ne znati za veterinara (osim redovnih cijepljenja), bar do njegove desete godine.
I spremni ste to i platiti. Svjesni ste zdravstvenih problema pojedinih pasmina, i spremni ste na to.
Uzgojem se možda i ne želite baviti, ali pokazati svog ljubimca na izložbi ne bi vam bilo mrsko - čak je i poželjno, a lagano se zacrvenite u obrazima kriomice zamišljajući kako svi gledaju baš Njega dok dobivate plaketu. 

Kako odabrati psa s pedigreeom? 

Nemojte pasti na prvi šturi oglas poput "prodajem štence njemačkog ovčara. 300 EUR, pedigree".
Voljni ste izdvojiti oveći novac i vrijeme za budućeg ljubimca; nemojte se zaletati "na prvu". Početni entuzijazam skupo se plaća ako toliko željeni ljubimac ne bude ono što ste očekivali, ili još gore, ako bude imao zdravstvenih problema. 

Prije svega, potrebno se je dobro raspitati o uzgajivačima, posjetiti nekoliko izložbi, pogledati pse, upoznati uzgajivače i popričati s njima.
Popis uzgajivača možete pronaći na stranicama HKS-a, a u njihovom glasilu Moj pas možete pronaći i prijave legla zajedno s imenima roditelja.
Ako leglo i uzgajivač nisu prijavljeni, nemojte s njima niti razgovarati.

Nakon odabira legla, potrebno je pročitati pedigree, odnosno pronaći informacije o precima vašeg budućeg ljubimca.
U današnje vrijeme, ogroman se broj podataka može naći na internetu. Ispitajte uspjeh roditelja vašeg potencijalnog psa na izložbama. Vrlo lako se mogu dobiti podaci i o njihovim roditeljima, pregledajte i njihov uspjeh na izložbama, i koje su titule osvajali. Pogledajte jesu li roditelji vašeg budućeg psa već pareni, i kako na izložbama "kotiraju" njihova djeca. Pogledajte prati li neku od "umiješanih" uzgojnih linija "loš glas" o učestalim alergijama, obolijevanju, problemima s kosturom, kretanjem... Obratite posebnu pažnju na rezultate pregleda kukova, te, ukoliko želite radnog psa, na rezultate na natjecanjima u radu. Svakako pogledajte koliko su dugo živjeli (ili žive) preci vašeg psa. 

Pitate li se čemu sve ovo, i djeluje li vam sve nepotrebno, ne shvaćate značenje uspjeha na izložbi.
Skepsa i interne kinološke zajedljivosti na stranu, uspjeh psa na izložbi dokaz je njegove eksterijerne, karakterne ali i zdravstvene usuglašenosti sa standardom pasmine - pojednostavljeno, dokaz da ne kupujete mačka u vreći.

B.O.B., C.A.C.I.B. i sl. kojima se hvale uzgajivači u bombastičnim oglasima koji najčešće počinju s "Šampionsko leglo...." nisu samo laskave titule, već i potvrda da su roditelji vašeg psa tipični pripadnici pasmine, odnosno baš onakvi kakvima pasminu opisuju u knjigama. Pas koji je čistokrvan njemački ovčar s pedigreeom a dobije na izložbi jedva trojku može puno manje odgovarati općem opisu njemačkog ovčara nego susjedov Medo kojeg je dobio od prijatelja Save. Uvidom u uspjeh roditelja, djedova i pradjedova vašeg budućeg ljubimca na izložbama povećavate vjerojatnost da će mali dlakavi paketić izrasti u ono o čemu sanjate dok proučavate literaturu o pasmini koju ste odabrali.
Ukoliko su roditelji vašeg budućeg najboljeg prijatelja već imali leglo, a starija braća imaju dobre rezultate na izložbama, to ne znači samo da njihova kombinacija daje lijepe, već i zdrave, snažne štence. 



Pas iz šampionskog legla često je nešto skuplji, no korekcija displazije kukova, laktova ili sličnog ozbiljnijeg poremećaja može vas koštati ne samo puno novca, živaca i vremena - već i ljubimca. Treba imati na umu da pedigree nije garancija zdravlja vašeg budućeg ljubimca - informirajte se i učinite što je moguće više da se osigurate da će vaš budući najbolji prijatelj izrasti u zdravu, snažnu jedinku!

Ipak, provjerite čega su točno šampioni roditelji vašeg budućeg ljubimca - C.A.C. ili B.O.B. može se zaraditi i na seoskoj izložbici gdje je B.O.B. ujedno i jedini izloženi pas te pasmine! 

Izbor uzgajivača



Svi smo vidjeli one reklame "prve tri su najvažnije", koje se odnose na djecu.
Pri nabavci čistokrvnog šteneta s pedigreom, nužno je imati na umu da su i kod njih "prva tri" najvažnija - mjeseca, to jest. 

Sve titule, provjere pedigreea, uspjesi na izložbama roditelja, djedova i starije braće neće poništiti štetu koju zdravlju šteneta može učiniti bezobziran, nemaran uzgajivač. 
Dobro se raspitajte o uzgajivaču koji podiže leglo; izbjegavajte profitere. Uz vaše štene, koje nemojte uzimati prije navršenih bar 8 tjedana, morate osim pedigreea dobiti i uredno popunjenu veterinarsku knjižicu u kojoj se nalazi (barem) prvo cijepljenje protiv zaraznih bolesti, naljepnice sredstva kojim je štene tretirano protiv parazita te kalendar cijepljenja. Ukoliko štenci nisu držani u adekvatnim uvijetima, već vas uzgajivač odvede u vlažan štagalj s betonskim podom na kojem u vlazi, na malo slame leže kujica i štenci; odolite napasti i zahvalite se te otiđite bez ljubimca. Nemojte uzeti psića "da ga spasite" - time samo potičete neodgovornog uzgajivača da i sljedeće leglo odgoji u jednako jadnim uvijetima.


Štene, mladi pas, odrastao pas?



Kod nabavke čistokrvnog psa s pedigreeom niste u opasnosti da vaš budući bischon odraste u jedinku primjereniju vuči saonica nego leškarenju u vašem krilu.
Međutim, niti najbolji pedigree najrenomiranijeg uzgajivača nije garancija da baš vaš pas neće imati kravlji stav, otvorene kuteve prednjih nogu, displaziju, grešku u koloraciji, nepotpuno zubalo, atipičan karakter... Za ljubimca nije toliko važno imati idealan izgled; a kod pasa s izuzetnom rodovnicom vrlo rijetko dolazi do fatalnih deformacija kostura ili abnormalnih grešaka u karakteru, tako da je kupnja šteneta najčešće dovoljno siguran posao.

No, namjeravate li se baviti i uzgojem te ozbiljnije posjećivati izložbe, bolje je birati mladog psa koji je već ocijenjen na izložbi - osobito ako ste neiskusni kinolog. Takav pas je skuplji, ali se svakako isplati dati nekoliko stotina eura više, nego za godinu dana imati psa s kojim niste zadovoljni, kojega ćete poželjeti pokloniti ili prodati, te se odlučiti rastati s ljubimcem jer ste zamislili ipak nešto drugo... 



Ne mislite li se baviti uzgojem, izložbama i sl, razmislite o sterilizaciji/kastraciji svog ljubimca. Pariti se smiju samo čistokrvni psi s uzgojnim dozvolama, za ishodovanje kojih je potrebno, ovisno o pasmini, posjetiti određen broj izložbi i proći neke ispite. Ne želite li se time "mučiti", oslobodite svog ljubimca spolnog nagona.

Mješanac - prelijepi jedinstveni šarmer!




Za koga su mješanci?

Susjed dole ima rotweillera, susjeda gore shi-tzua, sestrin sin teenager nateže stafforda po ulici a kolegica s posla pili i pili i pili o svom kokeru... Ali NITKO neće imati takvog kao vi!!! 
Nije važno kakav je; nije vas briga za izložbe, rodovnike, nijanse škuromačaste boje 4 mm iznad oka, vama će on biti najljepši i najbolji jedini vaš Pas (osim, dakako, ako nabavljate dva ), važno vam je samo da vas voli i da vi volite njega!!!

Na što obratiti pažnju pri nabavci mješanca?

Mješanci se dijele u svije veće "skupine" - mješance u tipu i mješance van tipa, ili "prave" mješance.

Mješanci u tipu do određene mjere sliče na pasmine od kojih su "nastali" te ćete moći (opet, do određene mjere) znati što očekivati od takvog psa. Osim fizičkim izgledom, mješanci u tipu sliče na matične pasmine i karakterom, pa imajte na umu da je prelijepa loptica koja osvaja plavim očima od pradjede haskija vjerojatno naslijedila i prirođenu tvrdoglavost. Uzimate li mješanca u tipu ili mješanca čistokrvnih roditelja, uputno je pročitati odlike "umiješanih" pas



Mješance i mješance u tipu "bije glas" da su "zdraviji" od čistokrvnih pasa. Ova površna izjava nije baš točna; no mješanci "problematičnih" pasmina, poput boxera, mopsa, njemačkog ovčara..., vrlo često nemaju u dovoljnoj mjeri izražena pasminska obilježja roditelja koja stvaraju probleme čistokrvnim psima, te uistinu često puta vlasnici mješanaca u tipu imaju manje problema. 
Kod mješanaca u tipu moguće je do određene mjere odrediti budući rast, izgled i zahtjeve koje će imati prema vlasniku.

Mješanci van tipa, pak, preslatka su iznenađenja koja je gušt gledati kako se rastu, razvijaju i, često, izrastu u jedinstvene, posebno lijepe primjerke pasjeg roda! Često osvajaju i unikatnim karakterom, umiljatošću i veselošću, nerijetko su prilično zdravi i rijetko pate od tegoba povezanih s kožom, učestalim upalama ušiju i disanjem koje su pak tipične za pojedine pasmine pasa, a njihovi vlasnici se kunu i da su - pametniji! 



Mogu li s mješancem na izložbe ili natjecanja? 

Ukratko, ne biste vjerovali - da! 

Gledajmo realno, veće izložbe pasa (one koje nisu specijalke) služe i kao reklama za kinologiju i kinološku opremu i hranu; a vlasnici mješanaca trebaju hranu, četke, uzice, ormice, ogrlice..., jednako kao i vlasnici čistokrvnih pasa! Stoga ćete s vašim mješancem često moći prošetati pred sudijom u "pet" klasi, 

Sva natjecanja u poslušnosti, radu, agility natjecanja, flyball, weight pulling, sledding natjecanja i sl. također su otvorena za mješance! 

Jedino u čemu vaš mješanac neće moći sudjelovati je - lov. Prema pravilniku Hrvatskog lovačkog saveza, u lovu smiju sudjelovati samo i isključivo čistokrvni psi s pedigreeom, i to samo određenih pasmina, i to tek po polaganju odgovarajućih ispita.

Gdje i kako nabaviti mješanca?

Mješanci se najčešće poklanjaju. Prodaja mješanaca kod nas je prilično rijetka, a najčešće je riječ o radnim, već istreniranim ovčarskim i sportskim psima ili psima slične namjene. 

Nabavljate li mješanca, imate priliku učiniti dobro djelo i udomiti psa iz šinteraja, azila, udruge, od privremenog udomitelja ili direktno s ulice. Suzdržite se od dogovora o leglu sa susjedom koji ima kujicu - u Hrvatskoj se u svakom trenutku udomljuje preko 5000 - ne, nema previše nula - napuštenih pasa od kojih su većina mješanci, svih dobi, boja, veličina, karaktera..., a svi su neodoljivi - učinite dobro djelo i pružite jednom od njih toplinu svoga doma.



Štene, mladi pas, odrastao pas?

Štenci mješanaca najčešće su neodoljivi, no nabavka šteneta mješanca može biti vrlo opasna lutrija - opasna za psa. 



Ma koliko veterinari, volonteri ili vlasnik kujice gatali u zube, šape, dlaku i uši, uvijek postoji mala, alirealna mogućnost da mali Čupko kojega ste donijeli u stan od 35 kvadrata izraste u tornjaka. Ili da preslatki kovrčavac kojeg ste poklonili baki postane terijer kojem treba 2 sata istrčavanja dnevno. Ili da prelijepi Medo kojeg ste namijenili životu u kućici u dvorištu izraste u psa bez poddlake koji se trese čim temperature padnu ispod 25 na suncu. Ili da vaš budući partner za jogging ispadne basset... OK, shvatili ste.

Dakle, ako imate određena ograničenja ili konkretne zahtjeve u vezi veličine ili držanja psa, bolje je izbjeći nabavku šteneta mješanca te udomiti odraslog ili mladog psa koji je već dovoljno formiran kako biste bili sigurni da će odgovarati vašim potrebama. Ukoliko baš želite štene, osigurajte se da vidite oba roditelja kako biste bili sigurni da nećete za nekoliko mjeseci vašoj ljubavi slomljena srca tražiti novi dom jer vam vaš tigrasti malamut, eto, ne stane u hodnik.



Iako su mješanci prekrasni, nemojte se zanijeti propagandom kako su oni "najbolji psi" i ići uzgajati mješance!!! Vaš psić je jedinstven i nezamjenjiv, ali u Hrvatskoj postoji preko 5000 mješanaca koji još uvijek traže dom - postupite odgovorno i novog ljubimca sterilizirajte ili kastrirajte kada za to dođe vrijeme, a udomitelje kojima bi poklonili vašu štenad uputite na azile, šinteraje i udruge - sigurno će naći to što traže


Zaključak:

čistokrvni pas:
Manje je sklon bolestima kukova itd..
Moguće je da vaš pas bude krljiviji..

Mješanci:
Više su skloni bolestima.
Ali uz pravu njegu i to se može izbjeći.
Neki su agresivniji,a drugi samo hoće svoj dom.

Ja bih radije udomila psa iz azila,ali bih se dobro ispitala o njemu i njegovim precima.

A isto tako i o čistokrvnom.

Pa to je to!!

XOXO
Tina

1 komentar:

  1. Totalno sam se oduševila kada sam videla da pišeš o psima.
    Oni su savršeni!
    Tvoj blog je odličan,i nemoj da odustaješ.

    Pogledaj moj blog,i učlani se:
    http://joka45688.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši

*Za sva pitanja obratite se na naš email ili ask!*